2010. február 25., csütörtök

Pecsenyezsír

Hozzávalók: (5 személyre), 250 g pálmazsír, 1 pohár olívaolaj, 3 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 e.k. szezámmag, 1 m.k. majoránna, 1 csipet őrölt bors, 1 csipet borsikafű (csombor),
Elkészítése: 2 púpos evőkanálnyi szezámmagot egy serpenyőben kis sóval szárazon rózsaszínűre pirítok. Hagyom kihűlni. A hagymát és az egész fokhagymagerezdeket egy serpenyőben vagy lábasban felöntöm annyi olívaolajjal, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön fedő alatt puhára, rózsaszínűre párolom. Rászórom a fűszereket. Az egészet átöntöm a turmixgépbe, hozzáadom a szezámmagot és jól elturmixolom. Utána visszaöntöm a serpenyőbe és lassú tűzön hozzáolvasztom a pálmazsírt, időnként megkeverem. Hagyom hűlni, hogy megsűrűsödjön. Közben meg kell keverni, mert szétválik. Ha kell, még rakok bele sót. Mikor már jó sűrű, de még önthető, üvegekbe vagy műanyag dobozokba töltöm, és berakom a hűtőbe.

Vegetáriánus „libazsír" (koleszterinmentes)

Hozzávalók: 0,5 kg pálmazsír, 0,1 kg olaj (olíva, vagy napraforgó), 1 gerezd fokhagyma, l db sárga paprika (egész), kb. 2 cm friss gyömbér (ha nincs, 1 tk. gyömbérpor + 1 ek. citromlé), 1 ek. Vega mix, vagy más hasonló ételízesítő, 1 tk lestyán, 1 mk őrölt bors, 3 db kardamom mag (nagy), 2 db babérlevél, 1 tk. „Erős Pista", vagy nem túl erős paprika.
Elkészítése: A 0,5 kg zsírból néhány evőkanállal kivesszünk és felforrósítjuk. Beletesszük az előzőleg apróra vágott gyömbért és a zúzott fokhagymát. Megdinszteljük lassú tűzön, majd beletesszük a csíkokra vágott húsos sárga paprikát és valamennyi fűszert. Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzátesszük az összes zsírt és az olajat. Felforraljuk, majd kb. 20 - 25 percig lassú tűzön sütjük. Amikor már félig kihűlt, de még folyik, leszűrjük. Dermedés közben érdemes néhányszor felkeverni, hogy a sok fűszer ne csak az aljára ülepedjen le! Hűtőben tároljuk, de felhasználás előtt nem árt legalább fél órával korábban kivenni, hogy jól kenhető legyen!

Zöldfűszeres krém házilag:

Hozzávalók: 2 nagy pohár tejföl, 1 nagy pohár joghurt, 1 nagy pohár kefir, a végén ízesítéshez kevés só, őrölt bors, kapor, snidling.
Elkészítés: a hozzávalókat a fűszerek kivételével összekeverjük kissé. Beleöntjük egy (vászonanyagból varrt kúp alakú zacskóba mérete: 45 cm magas és 22 cm széles a felső széle) vagy egy tiszta konyharuhát áldozunk fel erre a célra. Felkötjük olyan helyre, ahol nem zavar bennünket. Egy tálat teszünk alá és így hagyjuk lecsöpögni kb. 8 órán keresztül. Akkor kiszedjük a vászonzacskóból a krémet és összekeverjük a fűszerekkel. Egy jól zárható edénybe tesszük, Bármilyen ízesítéssel csodás krémet kapunk.

2010. február 19., péntek

Szeretném veletek megosztani a legújabb felfedezésemet a pálmazsírt vagy pálmavajat mikor hogyan nevezik. Egy masszázs krém készítéséhez vettem , és csak 1 kg-os csomagolásban árulták, gondoltam majd csak jó lesz valamire. Nagyon kevés olajom volt itthon és pörköltet szerettem volna főzni, így vettem elő a pálmazsírt ami ételek készítésénél is használható. Még soha ilyen finom marha pörköltet nem csináltam -legalábbis ezt mondta család- azóta használom és nagyon finomak lesznek tőle az ételek. Nagyon egészséges, koleszterinmentes, tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat, E vitamin tartalma is jelentős. Sütésnél nem szabadulnak fel belőle káros anyagok. Ha többet szeretnétek tudni a pálmazsírról akkor olvassátok a mások blogomat is: www.biomaci.blogspot.com

Tepsis sajtos tejfölös tarja

Hozzávalók: 6-8 szelet hús, 6 nagyobb főtt krumpli,1 fej hagyma, 1 pohár tejföl, 10 dkg sajt, pálmazsír, só, bors.
A pálmazsírból egy keveset egy tűzálló tál aljába teszünk. Erre kerül a vékonyra vágott hagyma majd a karikára vágott krumpli. Megsózzuk.A húst sózzuk borsozzuk és a krumpli tetejére fektetjük. A reszelt sajtot belekeverjük a tejfölbe és a hús tetejére simítjuk. Forró sütőben addig sütjük míg a hús puha nem lesz és a teteje szépen megpirul. Savanyúsággal tálaljuk.

2010. február 13., szombat

Májkrém házilag

Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 5 dkg húsos szalonna, 1 fej hagyma, kacsazsír, só, bors, mustár

Pirítsuk meg a szalonnát a hagymával. Adjuk hozzá a májat, süssük készre.Adjuk hozzá a mustárt, fűszerezzük, majd botmixerrel törjük össze. Lehet villával is. Nagyon finom tarjával is.

2010. február 6., szombat

Mikor decemberben a GBT-n megkóstoltam ezt a csokis tortát már akkor elhatároztam ezt meg kell csinálom. Nagyon csokis és finom volt. azoknak ajánlom akik élnek-halnak a keserű csokiért mert még a 40%-os csokiból is full csokis lett az egész és nem aratott osztatlan sikert a gyerekeim körében. Azt mondták rá ez már egy kicsit túlzás ha valami ennyire csokis ízű, pedig nagyon szeretnek minden fajta csokit. Fehér csokival is meg fogom próbálni, talán akkor nem nagyobb sikerem otthon. Nekem és férjemnek nagyon ízlett.

Chocolate fudge tart (Gormand Lizard receptje alapján)

Tészta 30 cm formához: 160 g finom liszt, 20 g keményítő, 110 g felkockázott (mélyhűtött) vaj, 1 tojás sárgája,1 ek. kristály cukor/édesítő,1 tk. só,1 rúd vanília, vagy vanília aroma
Csokoládé töltelék: 500 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam) 300 ml tejszín,3 ek. konyak, 100 g vaj, 2 tojás, 1 rúd vanília, 1 kk. só
Csokoládé bevonat: 300 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam), 150 ml tejszín, 1 ek. vanília aroma
A tésztát a robotgépben a kés segítségével készítem el. A lisztet átszitálom, és összekeverem a keményítővel, a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vajat. A gép kb. 1 perc alatt gyönyörű tésztát varázsol belőle, amit aztán 20-30 percre a mélyhűtőbe teszek pihenni. Amíg a tészta pihen bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A tésztát kinyújtom és feltekerem a sodrófára, hogy könnyebben beletehessem a formába majd alufóliával borítom be és sütő súlyokat teszek a fóliára (jelen esetben:kisebb pite formában:villa kanál). 10-15 perc sütés után félre teszem hűlni és leveszem a sütőt 150 fokra.
A tejszínben alacsony hőfokon felolvasztom a csokoládét. Amíg felolvad a csokoládé a tojások sárgáját habosra keverem vajjal és cukorral. A tojásfehérjékhez hozzáadom a sót és a vaníliát, majd kemény habot készítek belőlük.
Végül mindhárom krémet összekeverem és hozzáadom a brandyt is.
A pite tésztába öntöm és a már 150 fokos sütőben további 10-15 percig sütöm. A pite közepén a krémnek remegősnek kell maradnia ezért érdemes többször megnézni a sütés alatt.
A bevonat hasonlóképpen készül, mint a töltelék. A tejszínhez adom a vaníliát és a csokoládét, majd alacsony hőfokon összemelengetem őket. Amikor már szép homogén és fényes rákanalazom a csokis pitére. Mikor kihűlt a pite 6-12 órára a hűtőbe teszem összeérni.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti