2013. november 3., vasárnap

Dobos torta



6 darab lapot sütünk úgy, hogy 1 tojást kettéválasztunk. A fehérjét félig felverjük habbá. Hozzáadunk 2 dkg (1 evőkanál) cukrot. Kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját. Beleforgatunk 2 dkg (1 evőkanál) lisztet. 23 centis kört rajzolunk a sütőpapírra, megfordítjuk. Sütőlemezre tesszük. Rákenjük a masszát és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A maradék 5 tojásból ugyanezzel a módszerrel készítjük el a másik 5 lapot. Kihűtjük a lapokat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Megkenünk egy lapot a párizsi krémmel, rátesszük a következő lapot, megint megkenjük. Mindezt addig ismételjük, amíg az 5. lapot is megkenjük. Ekkor a torta oldalát is bekenjük a krémmel, majd megszórjuk a tortadarával (használhatunk darált babapiskótát is). Betesszük a tortát a hűtőbe dermedni.
Ezalatt elkészítjük a dobos  tetőt, amihez a  legszebb lapot használjuk fel. A cukrot teflon edényben aranysárgára karamellizáljuk és a tésztalapra öntjük, majd egy fémkanál segítségével, gyorsan elkenjük rajta. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, mert a karamell gyorsan megdermed. Egy bevajazott hosszú pengéjű késsel először ketté vágjuk a lapot, majd negyedbe. Innentől a negyedeket vágjuk 4 egyenlő cikkelyre. Ha úgy éreznénk, hogy a karamell kezd megdermedni, nyugodtan tegyük a fel nem vágott negyedet 10-15 másodpercre mikróba. A karamell így megpuhul és újra vághatóvá válik. A tetőszeletkék végeit megdíszítjük a maradék krémmel és enyhén döntve a torta tetejére helyezzük támasztéknak használva a csoki pöttyöket. A torta közepére is nyomunk egy pöttyöt a párizsi krémből.

Párizsi krém

 2,5 dl tejszín, 25 dkg cukor, 12,5 dkg kakaó, 35 dkg vaj
A tejszínt a cukorral felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie , ezt körülbelül 5 perces forralással érjük el ) . Hozzákeverjük a kakaót . Majd amikor sima , bársonyos a krém és még meleg , hozzáadjuk a vaj harmadát . Hagyjuk kihűlni . A maradék vajat keverjük habosra . Adjuk hozzá a csokis keveréket , majd a robotgép legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze amíg teljesen egyneművé nem válik .

Sajnos nem sikerült szépre a tortám de annál finomabb lett. Továbbra is a ronda de finom elv érvényesül nálam!
Érdemes megcsinálni, mert majdnem olyan mint a jófajta cukrászdai, és nem is olyan nehéz az elkészítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti